Armsvett

Allmänt

Det är många som upplever överdrivna svettningar under armarna som obehagligt och generande. Problem med armsvett börjar ofta under de sista åren som tonåring. Ungefär hälften av de som har överdrivna svettningar har en nära släkting med samma problem så mycket tyder på att problemet är genetiskt.

Skillnaden mellan deodorant och antiperspirant

Deodoranter fungerar inte så att man slutar svettas, utan de döljer endast lukten och minskar antalet bakterier. Deodoranter som innehåller zink har antibakteriella egenskaper, vilket minskar svettlukten men inte svetten.
Antiperspiranter dämpar svettproduktionen beroende på att de innehåller en ganska hög procent aluminiumklorid, vilket har en sammandragande effekt på svettkanalerna.

Råd

  • Använd antiperspirant deodorant varje dag.
  • Använd t-shirts, skjortor och tröjor som sitter löst runt armhålorna, helst bomull så att huden kan andas ordentligt.
  • Tänk på att färgvalet på kläderna kan avslöja svetten mer eller mindre. I vita och svarta kläder syns svetten inte lika mycket, men om svetten får torka in i svarta tyger kan det bli vita kvarlämningar.
  • När man ändå besöker toaletten passa på att tvätta sig under armarna med svalt vatten samt torka med papper.

Behandling med Botox

Vid behandling med botox upphör problemen under ca 3 – 12 månader. Botox injiceras i det område där du vill minska svetten. Botox minskar nervsignalerna att nå svettkörteln.

Permanent lösning

Man kan genomgå en behandling där man helt enkelt kapar av svettnerven, vilket kallas för sympatektomi. Detta är en varaktig lösning och det innebär att när man väl utfört ingreppet så kan man inte gör det ogjort. När denna nerv är kapad så upphör hand-, arm- och svettningar vid bålen. En biverkan med denna behandling är att den många gånger orsakar kraftigare svettningar på andra delar av kroppen. Det finns studier som visar att de allra flesta är nöjda med denna behandling, men även att ungefär en av tio är missnöjda med ingreppet. Vi avråder starkt från sådan behandling.