Har du problem med svett?

Välkommen till Svett.se – Vi kan svett!

Svett.se har som syfte att uppmärksamma och informera om överdriven svettning, vilket även kallas för Hyperhidros. Vare sig du lider av hyperhidros eller bara är nyfiken på hur svett fungerar och varför vi svettas, tar vi på denna hemsida upp olika behandlingsmetoder för problematisk svettning och ger även information kring de olika områden på kroppen där svett kan utsöndras. Utöver det hittar du även tips & råd hur du hanterar och, i vissa fall, minskar dina svettningar.

3 av 100 personer

Ungefär tre personer av hundra upplever problem med överdrivna svettningar, hyperhidros. De områden som är mest drabbade är vanligtvis armsvett, handsvett och fotsvett, men det är även vanligt att det förekommer på andra kroppsdelar som t.ex. ansiktssvett och ljumsksvett och i vissa fall över hela kroppen.

Så mycket svettas man

En vuxen person kan som mest producera 50 ml svett i minuten. Varje dag svettas man ut cirka 100 till 8000 ml vatten, att spannet är så pass stort beror på individuella variationer och att antalet dagliga aktiviteter varierar från person till person.

Behandling

För inte så länge sedan var operation den enda utvägen för de som hade överdrivna svettningar där inte vanliga deodoranter eller antiperspiranter hjälpte. Utvecklingen har gått framåt tack vare forskning och idag blir det flesta hjälpta med botulinumtoxin. De som har den längsta erfarenheten och har forskat inom området finns idag på Svettmottagningen på Kungsholmen i Stockholm. Behandlingen har mycket god effekt hos de flesta personerna och eventuella biverkningar är lindriga och övergående.
Läs mer om behandling här eller under de olika rubrikerna.

Hyperhidrosföreningen

Det finns en förening för personer med överdriven svettning, Hyperhidrosföreningen.
Läs mer på www.hyperhidrosforeningen.se

Visste du att..?

Svett är hudens sätt att andas och kyla kroppen. Alla människor svettas varje dag, även om det inte märks, syns eller luktar.